TÄVLING!


2012-06-26

Den här tävlingen blir lite begränsad, den riktar sig till er som ska på Peace&Love. Själv har jag precis lagt sista handen vid packningen och sitter bara och väntar på att få åka iväg. Ni kan ju gissa om jag är taggad!
Jag tänkte att man säkert kommer springa på massa Lassefans där i Borlänge och det skulle vara roligt att få träffa er bloggläsare.
Tävlingen går således ut på att den som först kommer fram till mig och säger meningen: "Har du en plats där jag kan vila?" kommer att få en liten Lasse-relaterat sak.
 
För att ni ska känna igen mig, så här ser jag ut:
 
 
Jag kommer att jobba som funktionär i bar&grill Shangri-La så kom gärna dit och hälsa på!

Ett slags liv (lyrics)


2012-06-23

Fick frågan om jag inte kunde lägga upp texten till Ett slags liv, som ju är en av de nya låtarna från i höstas. Jag trodde att jag la upp terxten redan då men insåg nu att den inte finns på bloggen. Givetvis kommer den, bättre sent än aldrig.
 
Lars Winnerbäck – Ett slags liv
 
Jag har aldrig drömt om diamanter
Jag har aldrig drömt om guld
Jag har drömt för att få vila en stund
Från ärenden och skuld
Från en kall och blåsig vinter
Från ett inarbetat mönster
Jag är ingenstans på väg här men det lyser i ditt fönster
 
På varsin sida samma säng
På varsin sida jorden
Här rullar bilder från en undergångsfilm
Och jag har svårt att finna orden
Ser du stenarna som rullar här
Det blir aldrig mer som förr
Det här är sista gången jag vänder om och ringer på din dörr
 
För tradarna som ger sig ut på vägarna
Eller båtarna som lämnar sin hamn
Jag kommer aldrig sluta höra hur dom ropar mitt namn
Ta vind, ge dig av, här finns en famn
Och ett slags liv
 
Hör du sångerna och ropen
Det är ungarna på gården
Dom säger att allvaret är över för den här gången
Det var en hare där i snåren
Häll upp mer av det röda
Och säg att du vill ha mig
Jag är lite rädd att andra män ska komma hit och ta dig
Och jag är rädd att du mår bra nu
Att allt det onda har gått över
Och jag är rädd att vi står kvar på samma punkt
Utan nåt som jag behöver
 
Gav jag upp det allra dyraste
Lite grann får man försaka
Jag var bara rädd att himlen skulle hämta mig tillbaka
 
Medan tradarna ger sig ut på vägarna
Eller båtarna lämnar sin hamn
Jag kommer aldrig sluta höra hur dom ropar mitt namn
Ta vind, ge dig av, här finns en famn
Och ett slags liv
 

Fredagscover vecka 25


2012-06-22

Trevlig midsommar önskar bloggen med TREbadurer som framför Kom ihåg mig. "När det blir varma sommardar, kom ihåg mig då"
 

Tro, hopp och tvivel


2012-06-20

Jag har fått tips om att Lasse gjort en stor intervju i Miss World Magazine. Delar kan man läsa på hemsidan, men vill man läsa hela så får man rusa till närmsta tidningskiosk och köpa sig ett ex.
 
Efter att ha läst web-versionen känns det rent spontant som att LW håller sig till de stories man känner igen. Dock kan man se honom på ett sätt som vi aldrig sett honom förut!
 
Bild: Jonas Linell, Miss World Magazine

Jag var och köpte en kostym (lyrics)


2012-06-19

Såg att någon efterlyste texten till nya låten Jag var och köpte en kostym. Självklart serveras den på bloggen. Jag har uppdaterat nu, så det borde vara rätt text.

Jag var och köpte en kostym

Jag var och köpte en kostym
till min egen begravning
Jag tänkte nånting enkelt
och ett svart paraply
Ingen fluga vid halsen
ingen blomma vid bröstet
Det där morsgrismodet nu
är så att man kan spy

Ska jag dö, ska jag ha levt
och inte bara hukat mig för världen
Det var väl vad vi sa
Det var väl vad vi sa

Så vem var han, han i kistan
med alla rösterna i huvudet
Vid de stimmiga borden
sa han knappt ett ord
jag gick och satte mig längst bak på ceremonin
eller om det var teater
hela tyngden av ett laddat liv
tre lätta skopor jord

Ska jag dö, ska jag ha förstått
och kanske vandrat några gator i Venedig
Bara du och jag
Bara du och jag

Och där satt hon som höll mig vaken
många nätter, mest om hösten
Synd att jag aldrig var hennes typ
för hon var min
Och så långt mitt hjärta räcker
två rader av dom närmsta
en lucka i ett pussel
där mitt hjärta passar in

Får jag leva tills det räcker,
ska jag säga er hur mycket ni betyder
Jag hörde vad ni sa
Jag hörde vad ni sa
Jag var och köpte en kostym
och ett svart paraply
Ring ut, ring ut det gamla
Nu går det som det går
Jag var och köpte en kostym

Fredagscover vecka 24


2012-06-15

En låt som jag saknade på Debaser var Hosianna. Den fanns inte heller med i låtlistan från Siesta! så kanske får vi helt enkelt klara oss utan denna fantastiska låt i sommar. Då är det bra att det finns covers på youtube.


Gästblogg från Siesta!


2012-06-11

I väntan på nästa spelningen får ni här möjlighet att dela upplevelsen från Siesta! med gästbloggare Simon.

_____________________ 

Rockigt, Genomtänkt och Övertygande!

Om en rockstjärna ger sig ut på turné med fyra gitarrer, ett munspel, en ny kostym, ett paraply, ett gripande intro, några nya låtar direkt från anteckningsblocket, några av sina mest älskade sånger som ofta leder till allsång och allt detta uppbackat av ett rockband bestående av sex handplockade grymt skickliga musiker borde detta leda till en succé. Vilket jag är övertygad om att detta kommer bli. Natten på Siestafestivalen i Hässleholm gav iallafall goda förhoppningar till det. Lasse sa att de nu repat jättelänge framför den där väggen i replokalen, och att det var skönt att äntligen få komma ut och spela. Och det märktes. Det var sju musiker med massor av erfarenhet som var samspelta och såg ut att ha kul tillsammans på scenen. Rock´n roll med eventuellt en liten släng av soul speedade upp låtar som ”För den som letar” och ”Dom tomma stegen” och gjorde dom till rockiga upptempolåtar. Vissa låtar tilldelades även nya intron och gitarrsolon.

Förutsättningarna kunde dock varit bättre. Det var kallt och området kryllade av fulla ”Festivalkids” som såg ut att gå en tung morgondag till mötes. En festivalspelning skiljer ju sig lite ifrån en vanlig konsert, visserligen var det en omfattande spelning på runt hundra minuter men det kändes som att ”Lassefansen” var i minoritet vilket kan vara en risk när det är festival. Många är kanske där just för det är festival och helt enkelt trivs i den miljön, andra kanske var där för att se sina favoriter tidigare under kvällen och såg detta som en shysst avslutning på kvällen med ytterligare musik och fortsätta diskutera med vännerna. Hur många som var där är svårt att säga men när vi anlände till Fiestascenen en halvtimme innan spelningen kickade igång stod där endast ett femtiotal och hängde mot staketet framme vid scenen, alltså inte alls vad man är van vid på en Lassekonsert med rusning och trängsel om man vill ha bra platser långt fram. Vi stod väldigt långt fram därför är publikmängden väldigt svår att avgöra men det kändes som det fylldes på väldigt bra när det väl drog igång.

Åter till musiken. Vad skulle man nu förvänta sig av Sommarturnén 2012? Stor del av mina tankar inför konserten handlade om låtval, vad man kunde vänta sig för sound och överhuvudtaget vad Lasse nu hade tänkt sig. De flesta artister och band släpper en platta och passar sedan på att trycka in en omfattande turné i samband med det. Det borde ju bero på att bandet och skivbolaget har som ambition om ytterliggare marknadsföring för skivan med turnén, samtidigt som folk blir mer angelägna av att se på konserterna om artisten är aktuell. Lasse gör tvärtom. Sedan ”Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen” hösten 2009 har han endast släppt en singel och den kom sommaren 2010. Ändå åker han land och rike runt på en Höstturné 2011 och spelar fyra helt nya låtar. Det tycker jag är stort! Det man kanske förväntar sig då efter den turnén är ju att plattan kommer under vintern eller våren. Men istället börjar han boka in massa spelningar för sommaren som till slut blir en stor turné och presenterar ett band som verkar var i stor kontrast till det vi fick höra på höstturnén. Hur blev det?

Efter det vackra introt som åter igen läses upp av Staffan Westerberg kommer Lasse in på scenen med ett paraply och framför en ny låt som tydligen heter ”Jag var och köpte en kostym”. Han verkar ha gjort det igen! Han har lyckats överaska genom en ny låt och åter igen har han förnyat sig. Låten är lång, stark, känsloladdad och långsam. Det är mer berättande än vad det är skönsång, särskillt i verserna. Kanske lite influenser av Leonard Cohen? Låten kompas upp av starka trumslag. En helt klart intressant start på ett enda stort rockande segertåg.

Det känns som att det är något nytt över Lasse. Förra plattan var det mycket minnen och tillbakablickar. Nu känns det som det är mer samtid. Nu får vi höra att han varit på Stureplan, att det trots allt inte är så långt därifrån hem till Södermalm och att han mest lyssnar på Jimmy Rogers. De snabba bilderna i Storbildsrocken kanske symboliserar rusningen och det höga tempot i tunnelbanan och i innerstan i dagens Stockholm.

Lasse har åter igen lyckats fixa ett grymt turnéset! Nästa spelning med Lasse jag ska på i sommar blir nog i Göteborg. Då ser jag fram emot finare väder, merchendise, mer allsång, mer jubel, mer applåder och lika mycket rock.


+ Kul med en ny låt. Den är dessutom bra!
+ Fina bilder på skärmen till musiken.
+ Introt och Staffan Westerberg
+ När Nicke Andersson hjälpte Robban Eriksson med trummandet till ”Jag har väntat på ett regn” blev riktigt grym

- Jag kan tycka att setlisten kan vara lite bättre och lite mer varierande. Det känns som vissa låtar är obligatoriska, att de måste spelas på varje konsert. Som ”Elden”, ”Kom ihåg mig”, ”Hugger i sten”, ”Elegi”, ”Söndermarken” och ”Om du lämnade mig nu”. Vore kul om man kanske istället fick höra några låtar från de tidiga skivorna som får på sig lite ”nya kläder” med bandet. Även om jag kan ha en viss förståelse, det är ju de låtarna som är de mest omtyckta och leder ofta till allsång och det är möjligt att jag blivit lite besviken om inte ”Söndermarken” spelats.
- Vädret
- Det var mycket liv och då menar jag inte sång till låtarna utan högljutt från festivalfolket som förmodligen inte var förknippat till Lasse. Det tjoandet gjorde att introt tyvärr tappade lite i fokus bland publiken tyvärr och jag själv hade svårt att höra vad som sas.
-Hittade tyvärr ingen merchendise.    

 


Fredagscover vecka 23


2012-06-08

Snart tar sig LW med crew till Norge och kickar igång den här turnén på riktigt med tre spelningar innan det är dags för P&L här hemma igen. Hoppas att det blir några riktigt fina spelningar för våra grannar över gränsen i väst. Veckans Fredagscover är just Över gränsen.För Kung och Fosterland


2012-06-07

Inte allt för sällan kallas ju LW för Kungen och igår var det kunglig glans i dubbel bemärkelse under nationaldagsfirandet på Skansen. Nämligen så framfördes Lasses Stockholmskyss av Sonja Aldén med ingen mindre än just Kung Carl XVI Gustaf på första parkett. Dock såg Prinsessan Madeleine ut att digga mest. Även Göran Hägglund verkar gilla det han hör, kanske kan han och Pagrotsky mötas i ett gemensamt musikintresse?

Kika på SVT:s sändning, ca 08.00 in i programmet. (Video går ej att bädda in)


Siesta!


2012-06-04

Jag kan säga att jag för första gången i livet kände en stark längtan att befinna mig i Hässleholm i lördags. Jag fick även ett tydligt tecken på att jag borde ha varit där, nämligen blev min iPhone stulen i samband med ett krogbesök på lördagsnatten. Kanske hade jag haft den kvar om jag åkt till Hässleholm?

Nåja. Jag får frossa i andras upplevelser från Siesta! -utan telefon.

Expressen skriver en halvbra recension. ("Berättande som berör"?)
Jag ogillar när man klistrar på klyschiga epitet och etiketter på Lasse och hans musik. Livskristrubadur. Bredbent rock. P4-hjälte. Picknicktrevlig. Enmanna-Kent.

nsk.se lämnar även de lite att önska i sin recension men alla kan väl kanske inte hylla Lasse?

Som oftast fanns musictage.se på plats och bjuder på bilder, både från Siesta! och Debaser.

I övrigt så kan ni förhoppningsvis framöver få läsa Simons upplevelser från kvällen i en gästblogg.

Setlist Siesta!:

Jag var och köpte en kostym (ny låt!)
För den som letar
Dunkla rum
Kedjebrev
Vem som helst blues
Timglas
Järnvägsspår
Dom tomma stegen
Jag får liksom ingen ordning 
En tätort på en slätt
Elegi
Jag har väntat på ett regn
Om du lämnade mig nu
Ett sällsynt exemplar
Hugger i sten

Elden
Kom ihåg mig

Utkast till ett brev
Söndermarken


Kvällens !


2012-06-02

Utöver "recensionoen" kommer här lite utropstecken från kvällen.

Vi fick känna av Stockholms rusningstrafik (stod stilla i 50 min)!

Jag träffade och fick skaka hand med bloggläsaren David utanför ingången!

Ena bartendern krävde tre försök för att blanda en Gin tonic!

Lasse verkade glad och kanske till och med nykär(?)!

Jag fick äntligen höra Timglas live!

Som alltid var det en väldigt mixad publik!

Anna Platt var på plats (kanske därför Lasse spelade Timglas?)!

Ett "smakprov" kan bestå av 17 låtar!

Tur att det blir sommarturné och utomhusspelningar framöver för det var VARMT på Debaser!

Eric Gadd diggar Winnerbäck!

Många låtar hade nya intron, man stod liksom på helspänn för att höra vilken låt det var!

Tre av de fyra nya låtarna spelades!

Lasse var (som tur var) inte stylad till rocker som han var på promobilden med nya bandet!

Vem som helst blues var i ny jazzig(?) tappning!

Utkast till ett brev kan (när fler lär sig texten) bli en grymt bra allsångslåt i sommar!

Elden, Hugger i sten och Söndermarken är så sjukt obligatoriska!

Leif Pagrotsky hade fått en personlig sms-inbjudan till kvällen!


Såhär bra tyckte vi att kvällen var!

Som alltid blir man tagen av det som uppstår mellan Lasse och publiken. Detta är så fullkomligt magiskt och närmare religion kommer man nog inte. Allt sånt här är så svårt att sätta ord på. Det är som en kemisk reaktion och den går bara att upplevas live. Där och då.


Genrep på Debaser


2012-06-02

Vilken fredag! I bilen till Stockholm hade vi svårt att tro att det var sant. Snart får vi återse honom.
Många frågor snurrade i huvudet. Hur ska det bli?

Efter 20 mil, ca 50 minuter i bilkö på Liljeholmsbron och en rask promenad till Debaser fick vi svaret:
(Varning för lång text innehållande spoilers.)

WOW WINNERBÄCK!
Det kickstartar igång. Ingen på scenen ber om ursäkt. De är bra och de vet om det. Lasse själv verkar till och med han känna sig bekväm och avlappnad redan från början. Han är glad och lyser av självförtroende när han backas upp av detta tunga artilleri av musiker.
Det syns att det är det här han så gärna vill; att få vara en rocker i ett tungt band.
Även om det kanske inte är det han är, allra innerst inne. Och även om det inte är riktigt så vi egentligen vill ha honom.
För även om det är fullt ös och fullkomligt exploderar av musikalitet och spelglädje så märker jag att jag ändå njuter mest när Lasse hänger på sig ack.gitarren och ensam framför En tätort på en slätt. Och trots att jag och alla andra rycks med i ett gungande, skrikande och applåderande hav som alstrar nästan lika mycket värme som självaste Barsebäck, trots det så är det Lasse på Winnerbäckskt vis som iallafall jag gillar honom bäst.
För De tomma stegen känns lite fel i upptempo/trallversion, Timglas (som jag ÄNTLIGEN fick höra live!) når allra längst in i mig i orginalversion och Om du lämnade mig nu känns lite malplacerade och intvingad i setlisten.

Men missförstå mig rätt. Jag är absolut inte besviken. Hur ska jag kunna vara det? Snarare tvärtom är jag "lycklig och förvånad". Hur lyckas han alltid överraska? En fråga som liksom blir hängande i luften. Alla låtar som jag hört så många gånger och ändå lyckas dom kläs i nya kläder. De får en liten annan karaktär och liksom pratar till mig, om inte på ett nytt språk så med en annan dialekt. Det är drag, men ändå inte bara att "man bankar igenom" låtarna. Det var så sjukt tight! Jag vågar påstå att det är precis lika mycket känslan och finlir i detta arrangemang som i höstas, även fast det skiljer sig så totalt i framförandet.
Det är precis såhär vi vill att det ska vara i sommar; varmt, rockigt och fullt ös!

Genrepet som det så blygt kallades är egentligen bara ett enda stort styrkebesked:
Det är visst nån som är tillbaka!

Kvällens setlist:
(med reservation för fel)
För den som letar
Dunkla rum
Kedjebrev
Vem som helst blues
Timglas
Ett slags liv
Dom tomma stegen
Jag får liksom ingen ordning
En tätort på en slätt
Jag har väntat på ett regn
Om du lämnade mig nu
Ett sällsynt exemplar
Hugger i sten

Elden
Kom ihåg mig

Utkast till ett brev
Söndermarken
Fredagscover vecka 22


2012-06-01

Veckans Fredagscover Från kylan in i värmen får symbolisera hur vi nu går in i juni, in i värmen, in i sommaren och in i Turnésommaren.
Ikväll ska jag till Debaser. Vet inte riktigt vad jag ska ha för förväntningar på det sk "smakprovet" men jag tror att det kommer bli fantastiskt. En sak är säker: ni kommer att kunna läsa allt på bloggen.