Örebro, Conventum 2019-11-14


2019-11-15

Som så många gånger förr står jag åter där i vimlet och när han kliver ut på scenen påminner de gråa tinningarna mig om att tiden går och vi blir äldre. Men det är "kul å va me" och det är inte bara en ny Lasse som står på scenen, en lycklig och närvarande person som strålar. Nej, jag är också ny. Min älskade, lilla dotter och jag är ifrån varandra för första gången sen hon föddes för snart två månader sedan. Jag ska erkänna att det känns jobbigt och ibland vandrar tankarna iväg till hennes fjuniga hår och små viftande armar men det är väl värt några timmars saknad.

Den nya Lasse som står på scenen, eldtuppen, han är inte bara spretig och röd. Han skimrar och glöder. Ja det sprakar och gnistrar och han strålar av något nytt. En lycka som är omissegenkännlig. Som en fågel fenix är han pånyttfödd.

Kärlek och lycka känns inte bara genom låtar som öppningsnumret Tror jag hittar hem från nya skivan och efterföljande klassiska Måste vara två, Där elden falnar, Åt samma håll samt För dig. Till och med i Elegi lyser kärlek och lycka igenom och den publikfriande "måste-låten" känns nästan trallvänlig. Det är nytt.

Men vi möts inte bara av diverse kärleksbrev som skickas över gränsen (numera mot väst och inte söder). Det slår mig av hur många låtar i setlisten som utdelar samhällsktitiska kängor. Det är träffsäkra skildringar av en samtid som värdesätts i likes och views. Den nya Paradiset är en kritisk porträttering av kontrasterna i vår ytliga och oroliga värld av "kattungar och flyktingströmmar". Även i den otroligt mäktiga, kraftfulla och nästan desperata liveversionen av Mareld (från höstturnén 2013) går allvaret att ta på och klassiska Ingen soldat talar för sig själv i sin klartext.

Men starkast denna kväll är kanske Hur och vem och vad i sitt ifrågsättande av en tid där orosmolnen drar in. Jag berörs återigen av allvaret, något som inte framgår lika tydligt på skiva men live tror jag ingen undgår låtens budskap. Dock ingjuter låten, precis som Lasse i sin uppenbarelse även en stark förmedling av hopp. Och denna hoppfullhet känns bra i bröstet när jag återförenas med min dotter som inte ens verkar ha noterat att vi har varit ifrån varandra. 

 

Setlist

Tror jag hittar hem
Paradiset
Måste vara två
Där elden falnar
Åt samma håll
Eldtuppen
Skulle aldrig hända oss
Järnvägsspår
Mareld
För dig
Elden
Elegi
Över gränsen
Utkast till ett brev
Granit och morän
Ingen soldat
Hur och vem och vad

Söndermarken
Kom ihåg mig
Hymn

Hugger i sten
Solen i ögonen